Try This Free Pellet B Practice Test to Improve Your Score!

PELLETB Writing Ability Test

This part of the PELLETB includes 45 multiple-choice questions divided into 3 categories:

  • English Clarity
  • Spelling
  • Vocabulary

English Clarity Sample Questions

These questions will present you with 2 similar sentences, and ask you to choose the more clearly-written one.

Sample Question #1

A. Colleges are going to increase there tuition next year because of the increasing demand to attend.

B. Colleges are going to increase their tuition next year because of the increasing demand to attend.

A
B
Correct Answer
Incorrect Answer
The correct answer is A.
Sentence B is incorrect because the sentence refers to the colleges (their) not to a location (there).

 

Sample Question #2

A. There are different types of student loans; some don't need to be paid off if you maintain a higher grade point average.

B. There are different types of student loans; some don't need to be paid off if you maintain a high grade point average.

A
B
Correct Answer
Incorrect Answer
The correct answer is B.
Sentence A is incorrect because we are not comparing grade point average to anything, so it can't be higher.

 

Sample Question #3

A. Making an positive first impression is vital to the success of networking.

B. Making a positive first impression is vital to the success of networking.

A
B
Correct Answer
Incorrect Answer
The correct answer is B.
the general rule for choosing between ‘a’ and ‘an’ is that if the following word starts with a vowel (A, E, I, O, U), we should use ‘an’, otherwise we should use ‘a’: "making a positive first impression…"
  •  When deciding between n/an, remember that the first sound of the noun is the deciding factor, not the first letter. For example, we use "a euro" instead of "an euro" because the first sound of the word "euro" is a consonant (y) and not a vowel. The opposite is also true; We use "an hour" instead of "a hour" because the h is silent, and the word "hour" begins with a vowel.

 Spelling Sample Questions

These questions will present you with sentences which are missing words, which you must fill in while avoiding spelling mistakes.

Sample Question #4

The prosecutor had to explain the ______ of the murder weapon from the crime scene.

A. abcess
B. absent
C. absense
D. absence 
Correct Answer
Incorrect Answer

The correct answer is D. “absence” is a state of not being present or being away. If something was missing from the scene, it was absent.
A is incorrect - the word is misspelled.
B is incorrect - “absent” is both a verb and an adjective, but the sentence calls for the use of a noun.
C is incorrect - the word is misspelled.

 

Sample Question #5

The deadly shooting of a suspect who ______ rocks at officers during a disturbance call in Washington has sparked calls for a federal ________ and weeks of protests.

A. through, investigation
B. throw, investigation
C. threw, investigation
D. throu, invistigasion
Correct Answer
Incorrect Answer

The correct answer is C.
When two words are missing we need to go over the answer choices carefully and find the choice which offers correct answers for both of the missing words. Upon reading the sentence it becomes clear that the first missing word is likely a verb and the second missing word is likely a noun. Another thing we can deduce is that all the answer choices provide spelling variations of the same word, and we need to find the correct one.
A is incorrect - “through” is not the right fit for the first missing word, it is a preposition and not a verb, and “investgasion” is a misspelling of the word “investigation.”
B is incorrect - “throw” is a verb but it is in the present tense. The sentence calls for a verb in past tense.
C is correct - “threw” is the right tense and “investigation” is spelled correctly.
D is incorrect- both words are misspelled.

 

Sample Question #6

Fire-fighters are held in great ____ by society for saving the lives and ____ of others.

A. esteme, properties
B. esteem, property
C. estime, proprietary
D. essteem, properly
E. None of these
Correct Answer
Incorrect Answer

Fire-fighters are held in great esteem by society for saving the lives and property of others.

Vocabulary Sample Questions

This section will present you will a sentence with an underlined/Capitalized word. You will need to choose the correct synonym to use in place of that word.

Sample Question #7

Detective Parker concluded that the suspect's actions were deliberate.

A. Intentional
B. Wise
C. Delivered
D. Evil
Correct Answer
Incorrect Answer

The correct answer is A.
Deliberate means considered thoroughly, in order to act in a conscience and calculated manner (i.e., act intentionally).
Answer choice 1 matches the second definition.

 

Sample Question #8

Mr. Smith's dwelling was compromised, so he was forced to find a different one temporarily.

A. Thinking
B. Abode
C. Breathing
D. Vehicle
Correct Answer
Incorrect Answer

The correct answer is B.
Dwelling means a place where one lives, a place of residence. The word abode is similar in meaning and is therefore the correct answer.

 

Sample Question #9

'Mad' Jack Churchill was an adept archer before joining World War II.

A. Violent
B. Amateur
C. Capable
D. Innacurate
Correct Answer
Incorrect Answer

The correct answer is C.
Adept means having or showing aptitude, proficiency, or skills in something; in other words, very capable.

  • If you're taking a police exam and can't find practice materials for it/Don't know which test it is, we recommend the All-Inclusive Police Preparation Pack which is suitable for almost every police exam used in the US.
  • You can also reach out to us at Ask_Asif@jobtestprep.com if you need preparation for an exam but can't find it!

PELLETB Reading Ability Test

This section is divided into two categories:

  • Reading Comprehension (20 questions)
  • CLOZE (40 questions)

Reading Comprehension Sample Questions

This category is all about reading texts and answering multiple-choice questions regarding their contents.

Sample Question #10

Read the text and answer the following question.

RAILROAD TRANSPORT

Europe has long benefited from a dense railway network and is the world leader in the supply of railway systems. Employing 1 million people in rail operations and another 250,000 in manufacturing, the European railway sector has a 60% share of the world market and an annual turnover of €95 billion.

Rail transport offers a viable and competitive means of shifting more cargo traffic away from the continent’s crowded roads, thus improving traffic circulation and cutting vehicle-emitted pollution. The EU places particular emphasis on stimulating new investment in trans-European transport infrastructure such as rail, and supports research efforts to create new methods of interoperability, higher safety standards and the reduction of rail-related noise levels.

One of the main advances in the EU's railway system is the recently launched MODTRAIN project. The project brings together, for the first time, all the main European rail system manufacturers, sub-system suppliers and rail operators. Working towards interoperability of national rolling-stock systems, MODTRAIN offers a radical approach to rolling-stock construction. Its goal of reducing the number of single components in a railway carriage from 1,200 to 120 parts and cutting construction time by more than 50% should give a huge boost to the sector’s competitiveness.

QUESTION: Which ONE of the following does the passage suggest about railway transport?

A. It has an annual turnover of €95 billion.
B. It reduces air pollution
C. It has high safety standards
D. It is a good economic investment
E. It employs 1.25 million people worldwide
F. The EU is not satisfied with it.
Correct Answer
Incorrect Answer

The correct answer is B.

The question deals with railroad transport in general, as opposed to Europe's railway. It is based on the following section in the passage: ‘Rail transport offers a viable and competitive means of shifting more cargo traffic away from the continent’s crowded roads, thus improving traffic circulation and cutting vehicle-emitted pollution’. Now that we understand the question and have identified the corresponding section in the passage, let us eliminate distractors:

Statement A follows from the passage but addresses only the European railroad system.
Statement B follows from the passage and addresses rail transport in general.
Statement C does not follow from the passage; the passage says that the EU supports research to ensure high safety standards.
Statement D does not follow from the passage as it is not mentioned in the text.
Statement E follows from the passage but addresses only the European railroad system.
According to the passage, the EU is supporting new research and launching new projects to advance the European railroad system. It does not mean that the EU is not satisfied (statement F).

The only statement that follows from the passage and concerns the railroad system in general is: statement B.

 

Sample Question #11

Read the text and answer the following question.

GENERATION WITHOUT FRONTIERS

The current generation of young Europeans is the first to have grown up in a largely borderless and peaceful Europe, with all that implies in terms of mobility, multilingualism, and new cultural and economic opportunities. Whereas their parents and grandparents defined themselves along national lines, many young people today have added a European dimension to that description.

The EU’s Youth in Action program aims to inspire a sense of active European citizenship, solidarity and tolerance, as there is still a certain measure of political disengagement among young Europeans. The program promotes non-formal learning and intercultural dialogue among European youth, as well as the inclusion of all young people, particularly those from less-privileged backgrounds. Its main goal is to bring young Europeans closer to the EU decision-shaping process by backing activities that encourage a sense of active European citizenship amongst them. Another important goal is promoting mutual understanding, by giving young people from different countries the opportunity to meet and learn from one another through intercultural youth exchanges. In addition, The Youth in Action program encourages young people’s mobility within and beyond the EU borders, thus giving them the opportunity to expand their horizons and gain valuable life and work experiences.

QUESTION: Which one of the following is NOT furthered by the Youth in Action program?

A. Creating equal opportunities.
B. Involvement in decision-making processes
C. Mutual understanding between people from different countries
D. Gaining new experiences
E. Developing a new European identity
F. Empathy towards the less privieged
Correct Answer
Incorrect Answer

The correct answer is F.

The question deals with the Youth in Action program. Note that this is a negatively-phrased question. We are asked to identify 5 objectives promoted by the Youth in Action program and 1 that is not. Let us eliminate distractors by finding the corresponding sections in the passage:

A.Furthered - ’as well as the inclusion of all young people, particularly those from less-privileged backgrounds’.
B.Furthered - ’its main goal is to bring young Europeans closer to the EU decision-shaping process by backing activities that encourage a sense of active European citizenship’.
C.Furthered - ’another important goal is promoting mutual understanding…’
D.Furthered - ’…thus giving them the opportunity to expand their horizons and gain valuable life and work experiences’.
E.Furthered - ’The EU’s Youth in Action program aims to inspire a sense of active European citizenship’ (together with the logic of the introduction)
F.Empathy towards the less privileged – not mentioned in the passage.
The only statement that is not an objective furthered by the Youth in action movement is: statement F.

 

Sample Question #12

Read the text and answer the following question.

LABOR CRISIS

A prolonged labor market recession is in the making as long-term unemployment is on the rise and many workers are becoming excluded from the labor market. The shift to austerity measures has further deteriorated labor market conditions in states hit by the debt crisis. The depressed employment situation has been accompanied by growing job precariousness for those who have a job. The incidence of part-time work has risen significantly as has that of temporary employment.

Given the significant slowdown in economic growth, job loss can increase severely as businesses tend to decrease expenditure, leading to higher unemployment. At the same time, the crisis has resulted in the contraction of bank credit for small and medium-sized businesses and this, in turn, has reduced the growth in self-employment.

Measures that will increase employment and speed up economic growth should be taken promptly. Given the impossibility of financing expenditures with deficits, one can realistically suggest budget-neutral increases in training programs and subsidies to businesses. This must be coupled with government programs to facilitate credit to small- and medium- sized businesses, financed with increases in taxes in other areas such as environmental or tourist taxes that will not distort the economy adversely.

QUESTION: Based on the text, determine the truth value of the following statement:

The government cannot afford further budget deficits.

A. True.
B. False
C. Insufficient information
Correct Answer
Incorrect Answer

The correct answer is A.

The statement is based on the following section of the passage: ’Given the impossibility of financing expenditures with deficits, one can realistically suggest budget-neutral increases in training programs and subsidies to businesses.’ In other words, the author suggests that the government cannot afford further expansion of the country's debt and therefore offers alternative measures to overcome the crisis. Thus, the statement is true.

 

The PELLETB Preparation has accurate practice questions for every section of the exam, including the CLOZE.

Get it now and increase your chances of passing and becoming a police officer!

CLOZE Sample Questions

In this infamous section, you must fill in the blank spaces with a word that makes sense in the context. The correct word should have the same number of letters as the number of dashes given.

Sample Question #13

The FBI was closing in on a suspect's house. Hoping to distract the agents, he threw a chair at the front window as the FBI closed in on him. The (1) _ _ _ _ _ _ shattered and a shard of (2) _ _ _ _ _ flew into Agent Peters’ eye. (3) _ _ _ was in excruciating pain but kept moving forward. She told the suspect he was under (4) _ _ _ _ _ _, put him into the (5) _ _ _ driven by her partner, and then allowed the paramedics to take her to the (6) _ _ _ _ _ _ _ _. Agent Peters was treated and released a few hours later. While she was in the hospital, illegal weapons, drugs, and stolen diamonds were found on the suspect’s (7) _ _ _ _ _ _ _ _.

Click here to see the correct answers

1. The correct answer is “window”, which refers to the window in the sentence before.

2. The correct answer is “glass”, which completes the phrase “shard of glass”.

3. The correct answer is “She”, which refers to Agent Peters.

4. The correct answer is “arrest”, which completes the phrase "under arrest".

5. One of the correct answers is "car". Another possible answer is another three-letter vehicle, namely, “van”.

6. The correct answer is “hospital”, which is a logical destination for paramedics.

7. The correct answer is “property”.

 

Sample Question #14

Last week, in Chicago, two _ _ _ _ _ _ _ went out for a _ _ _ _ after work one Friday night. Witnesses say they were last seen leaving O'Shaughnessey’s Bar at 11:30 p.m. and getting into a _ _ _ _. Their husbands both filed missing _ _ _ _ _ _ _ reports the next morning, and neither man is a _ _ _ _ _ _ _ at this point. Inquiries at their law firm revealed that although they were competing with each other for a partner position, they were very close _ _ _ _ _ _ _ and were supportive of one another. They have not been _ _ _ _ or heard from since Friday night and the _ _ _ _ _ _ have begun a full investigation.

Click here to see the correct answers

1. The correct answer is “lawyers”, refers to the women who are missing. A clue that they are lawyers is that they work at a law firm, as stated later in the passage.

2. One of the correct answers is “beer” as it is mentioned later in the passage that they were seen leaving a bar. Other possible answers are other four-letter words meaning “a glass of beer”, namely “pint” and “brew”. Another less likely yet correct answer is “soda” as it is possible that they both drank a non-alcoholic beverage.

3. The correct answer is “taxi”.

4. The correct answer is “persons”, which completes the phrase “missing persons reports”.

5. The correct answer is “suspect”.

6. The correct answer is “friends”, which, when used with the conjunction “although”, correctly contradicts the phrase “competing with each other” in the first clause of the sentence.

7. The correct answer is “seen”, which completes the phrase “seen or heard from”.

 

Sample Question #15

On his way home one (1) _ _ _ _ _ _ _ night, Harry was pulled over for speeding down a suburban (2) _ _ _ _. The officer asked him for his license and registration, and Harry eventually found (3) _ _ _ _. As the officer was handed the two items, she thought she smelled alcohol on Harry’s (4) _ _ _ _ _ _. “Do you know why I pulled you over?” asked the officer. “No,” answered Harry. “You were speeding, and I think (5) _ _ _ may also be inebriated.” Harry considered this for a few (6) _ _ _ _ _ _ _. “You know what? You may have something there. I always (7) _ _ _ _ _ when I’m drunk.”

Click here to see the correct answers

1. The correct answer is “window”, which refers to the window in the sentence before.

2. The correct answer is “glass”, which completes the phrase “shard of glass”.

3. The correct answer is “She”, which refers to Agent Peters.

4. The correct answer is “arrest”, which completes the phrase "under arrest".

5. One of the correct answers is "car". Another possible answer is another three-letter vehicle, namely, “van”.

6. The correct answer is “hospital”, which is a logical destination for paramedics.

7. The correct answer is “property”.

 

Did you manage to solve every question? The PELLETB Preparation pack has loads more, with detailed solutions for every single one.

Start practicing now and master the exam before taking it!

 

The CA POST. PELLETB, and other trademarks are the property of their respective trademark holders. None of the trademark holders are affiliated with JobTestPrep or this website.
;
Not what you were looking for?
?